Experimentul poate ajuta savanţii să determine anumite circuite creier-corp pe care animalele le folosesc pentru anumite activităţi, ceea ce ar avea implicaţii asemănătoare şi la oameni, scrie Live Science.
Astfel, echipa de cercetători, condusă de Arnd Pralle, biofizician la Universitatea Buffalo din New York, şi-a propus să elaboreze unelte care pot ajuta alţi savanţi să studieze şi alte aspecte neurologice.
O astfel de abordare nu este nouă. O echipă de savanţi a utilizat electrozi implantaţi pentru a controla mişcările şi gândurile maimuţelor într-un experiment din 2014.
Studiul de faţă şi-a propus doar activarea anumitor celule nervoase. În mod normal, câmpul magnetic trece prin ţesut fără să-l afecteze, astfel, echipa trebuia să elaboreze o metodă prin care să transforme stimularea magnetică în căldură. Au reuşit acest lucru cu ajutorul unor nanoparticule care se lipeau de suprafaţa celulelor nervoase. Atunci când acestea se încălzeau, canalele sensibile la căldură ale neuronilor se deschideau, umplându-le cu particule cu sarcină pozitivă, activând astfel neuronii.
Cu ajutorul acestei tehnici, savanţii au putut manipula mişcările şoarecilor. De asemenea, această metodă are avantaje asupra altor metode de manipulare a funcţiilor creierului. Câmpul magnetic utilizat operează peste o regiune mai mare a creierului, putând astfel stimula mai multe zone ale acestuia în acelaşi timp.
Mai mult decât atât, studiul a utilizat genetica pentru a crea canale sensibile la căldură şi nanoparticule. Astfel de tehnici însă nu pot fi folosite pe om din motive etice, întrucât pot duce la controlul minţii. În schimb, studiul are ca miză înţelegerea condiţiilor neurologice precum boala Parkinson.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Din secretele creierului uman – cele două mecanisme care ne controlează viaţa